Tuesday, 6 December 2011

Terapung dan Tenggelam ( Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1 )

"MARILAH KITA MENIKMATI VIDEO INI!!"



CERITA

Photobucket

Cerita ini menceritakan seekor anak beruang yang berenang  di dalam kolam. Dia berasa gembira  bermain  di dalam kolam. Tiba – tiba dia meminta tolong . Dia kelihatan hampir tenggelam ke dalam air . Bapanya terkejut terdengar jeritannya. Dia mengambil pelampung serta merta dan menyelamatkan anak beruang .Akhirnya , anak beruang dapat diselamatkan dengan pelampung.Pelampung itu boleh menyelamatkan asnak beruang kerana ia dapat terapung atas permukaan air.









Murid – murid membuat eksperimen untuk mengklasifikasikan benda yang terapung atas permukaan air  dan  benda  yang tenggelam ke dalam air:


Photobucket

VIDEO

                
EKSPERIMEN 1

                
EKSPERIMEN 2



Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran,murid – murid dapat mengklasifikasikan benda yang terapung atas permukaan air dan benda yang tenggelam  dalam air. Sebahagian besar murid melibatkan diri secara aktif semasa menjalankan eksperimen dan aktiviti pengajaran dan pembelajaran .Dengan itu , aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan seronok.Kesimpulannya, murid – murid dapat mengaplikasikan pengetahuan ini dalam kehidupan seharian .

0 comments:

Post a Comment